• Energetikai auditálás

A 2015. évi LVII törvény VIII. fejezet 18. bekezdése alapján 2015 decemberétől minden hazánkban működő nagyvállalat köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni

Az audit a fogyasztás nagyságától és típusától függetlenül minden olyan energiafogyasztót megcéloz, amely javítani akarja energiahatékonyságát, csökkenteni energiafelhasználását. Az auditban három elkülönített kategóriában szükséges bemutatni az energiamegtakarítási lehetőségeket:

  • számottevő költségráfordítás nélkül (szemléletváltással, energiatudatos magatartással) alacsonyabb energiafogyasztást eredményező javaslatok;
  • alacsony költségráfordítással, gyorsan megtérülő fejlesztések;
  • nagyobb beruházási költséggel járó, részletes gazdaságossági számítással megvizsgált korszerűsítési lehetőségek.

A TGMI Kft komplex támogatást nyújt partnereinek , melyeket összefoglalva bemutatunk a szolgáltatások fül alatt

  1. Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) -tanácsadás, hitelesítés

A 2021 januárjában (a 2015. évi LVII. trv. 12/A 15. §) életbe lépett EKR értelmében a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi engedélyesek és egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő gazdálkodó szervezetek kötelesek a két évvel korábban értékesített energiamennyiség arányában számolt energiamegtakarítást elérniük a végső felhasználók körében. Amennyiben nem tudnak eleget tenni az EKR kötelezettségnek, úgy az államnak energiahatékonysági járulékot fizetnek a kötelezettség kiváltására, melynek díja gigajoule-onként 50 000 Ft.

Cégünk az EKR kötelezettek részére szakmai konzultációt biztosit, közreműködik energiahatékonysági projektek feltérképezésében, az EKR-ben történő elszámolhatóság vizsgálatában es az elszámoláshoz szükséges számitások elvégzésében. Megbízás esetén a szükséges dokumentáció összeállítását is készek vagyunk elvállalni.

A TGMI Kft komplex támogatást nyújt partnereinek , melyeket összefoglalva bemutatunk a szolgáltatások fül alatt

Bővebben

  1. Energiamegtakarítási Intézkedési Terv (EMIT) készítése

Az energiahatékonyságról szóló LVII. törvény (Enhat. tv.) 11/A. § (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1500057.TVáltal előírt Energiamegtakarítási Intézkedési Terv a közintézményi tulajdonban és használatban álló, közfeladat ellátását szolgáló épület üzemeltetéséért és fenntartásáért felelős szervezetek számára kötelező. Az öt évente elkészítendő EMIT célja a közintézmények energiafelhasználásának optimalizálása. Ennek alapján cégünk:

  • felméri az épületek aktuális energetikai állapotát bemutatva az előző öt évben végbement energiahatékonysági intézkedéseket
  • meghatározza a tervezett energiahatékonysági intézkedéseket, illetve azok ütemezését
  • megállapítja az intézkedések által elérhető energiamegtakarítást 
  • nyomon követi a megvalósítás eredményeképpen elért energiamegtakarítást 

ezzel komplexen végrehajtva a kötelezően előírt energiamegtakarítási intézkedési tervet. 

A javaslatok között elsősorban beruházást nem vagy kisebb anyagi befektetést igénylő lehetőségeket igyekszünk feltárni. 

A TGMI Kft komplex támogatást nyújt partnereinek , melyeket összefoglalva bemutatunk a szolgáltatások fül alatt

  1. Energetikai szakreferens

A 2015. évi LVII. törvény 21/B (1) pontja alapján minden gazdálkodó szervezet, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves végsőenergia-felhasználásának átlaga meghaladja a 

  • 400 000 kWh villamos energiát
  • 100 000 m3 földgázt vagy 
  • 3 400 GJ hőmennyiséget

köteles energetikai szakreferenst alkalmazni.

Az energetikai szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód, energiahatékony magatartásminták meghonosításának elősegítése az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet működésében és döntéshozatalában.

A TGMI Kft komplex támogatást nyújt partnereinek , melyeket összefoglalva bemutatunk a szolgáltatások fül alatt

Bővebben

  1.  Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezmény (TAO ) szakértői feladatok

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezmény (TAO törvény) 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996.évi LXXXI. trv. szerint akár 15 millió eurónak megfelelő adókedvezményt is kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek az elmúlt egy évben energiahatékonysági beruházásba vagy felújításba kezdtek. A kedvezmény igénybevételének feltétele egy energetikai szakértői minőségigazolás készítése, amely tanúsítja, hogy az adott beruházás vagy felújítás csökkentette a vállalkozás energiafelhasználását.

Cégünk kellő szakmai felkészültséggel, tapasztalattal és szaktudással rendelkezik a kapcsolódó energiahatékonysági projektek elvégzéséhez a  minőségigazolás kiállításához.

A TAO kedvezmény mértéke

Az adózó által igénybe vehető adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként, felújításonként, a beruházáshoz, felújításhoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás, felújítás elszámolható költsége

  • Közép-Magyarország régió kormányrendelet szerint nem támogatható településein 30 százalékának,
  • Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein 35 százalékának,
  • Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régióban 45 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

Bővebben